top of page
Iczus

ICTUS CORDIS, Variatio "2020

Prvi performans iz serije Ictuscordis, v katerem avtor Januš Aleš Luznar manipulira srčni utrip Drugega. Ob premierni izvedbi je povabil goste, ki se ukvarjajo z različnimi vidiki telesa, utripa oz. zvoka: igralca Marka Mandića, didžeja Valentina Kanzyanija in športno plezalko Natalijo Gros. Posamično je ozvočil njihova srca in iz specifičnosti njihovih utripov izvajal avdiovizualno popotovanje, namenjeno individualnemu izkustvu gostov in kolektivnemu doživetju gledalcev. “Variatio” se posveča raziskovanju vpliva psihološko manipulativne zanke oz. manipulativnega ‘’biofeedback loopa’’ na različne profile ljudi. Avtorja je v nadaljnjem raziskovanju projekta zanimal njihov odziv na Ictuscordis izkušnjo, tudi z vidika njihove profesije, zato je vsaki seansi sledil krajši pogovor z gostom. 

 

Januš Aleš Luznar bo posnetke s performansa Ictuscordis "Variatio" vključil v album, ki bo nastal na podlagi ozvočenih srčnih utripov. Pri albumu, ki bo izdan v okviru založbe Kamizdat, bo sodelovalo okoli deset gostov.​

www.ictuscordis.org

Idejna zasnova, zvok, vizualna podoba, produkcija: Januš Aleš Luznar 
Gostje: Natalija Gros, Valentino Kanzyani, Marko Mandić

Produkcija: Alja Bulič in David Lavrič
Kamera, montaža: Črt Trkman, Adam Mulalić

Fotografinja: Sara Isa Djukanović
Podpora s področja psihologije: Vid Vanja Vodušek 
Produkcija: KUD Center 21 / Hupa Brajdič

Koprodukcija: Studio Sokol, ŠD Tabor, Zavod Gamajuna

Zahvala: Jurij Jovan, Martin Adams Stevens, Aljoša Cetinski in Inti Šraj

 

Projekt je nastal ob sofinanciranju Ministrstva za kulturo.

Intervju, Centralala 

Val 202

Intervju, RTV MMC

RTV MMC - Kultura

ICTUS CORDIS, Dialogue “2019 

Januš Aleš Luznar raziskovanje manipulacij srčnega utripa razvije v avdiovizualni plesni performans, pri čemer svojemu srčnemu utripu doda srčni utrip plesalca Gyula Cserepesa. Plesalec in glasbenik predstavljata zvočni in vizualni instrument. V ospredju performativne raziskave in uprizoritve je ustvarjanje novega referenčnega prostora, prepleta znanosti in umetnosti na primeru ritmičnega sovpadanja in sinhronizaciji dveh srčnih utripov.

 

Januš za zaznavanje zvoka srca uporablja posebej prilagojen mikrofon z visoko občutljivostjo, priključen na mešalno mizo in modulacijske efekte, s katerimi srčni utrip manipulira v ritmično in harmonično elektronsko glasbo. Telo plesalca Gyule Cserepesa je povezano s senzorjem srčnega utripa, ki nadzoruje vizualno podobo performansa. Avdio del predstave se prek zvočne manipulacije odziva na srce glasbenika, srčni utrip plesalca pa vpliva na vizualno vsebino.

 

Avtorja v uprizoritvi raziskujeta, kako navzočnost in atmosfera glasbe ter gibov plesalca vplivata drug na drugega, v kakšnem jeziku se pogovarjata njuni srci. 

 

www.ictuscordis.org

 

Idejna zasnova, zvok, vizualizacije, produkcija: Januš Aleš Luznar

Koreografija, ples: Gyula Cserepes

Oblikovanje luči: Zoran Grabarac

Tehnična podpora: Gregor Krpič, Lovrenc Košenina

Podpora s področja psihologije: dr. Vid Vanja Vodušek

Producentka: Alja Bulič

Producent: Kud Center 21, Hupa Brajdič

Koproducent: Atelier 21220

Foto: Jan Prpić

Projekt je nastal ob sofinanciranju Mestne občine Ljubljana.


 

Oktober 2019, Španski borci, Ljubljana

ICTUS CORDIS, Modulatio “2018 

Intermedijski performans, v katerem avtor Januš Aleš Luznar v avdiovizualnem laboratoriju ozvoči svoj srčni utrip in občinstvo popelje na intimno zvočno in video popotovanje svojega srca. Projekt raziskuje interakcijo med fizičnim in duševnim. Čeprav govorita različna jezika, ki sta težko prevedljiva, umetnik išče njune sovpadajoče paralelnosti, prek katerih komunicirata. Umetnik v performansu raziskuje aplikacijo metode Biofeedback oziroma vzajemno reakcijo srca na tok zvočne kompozicije kot umetniško inspiracijo.

www.ictuscordis.org

Avtor, Performer: Januš Aleš Luznar 
Vizualizacije: Den Baruca
Produkcija: Alja Bulič 
Tehnična podpora: Gregor Krpič 
Video nadzor in montaža: Tone Poljanec 
Podpora s področja psihologije: Vid Vanja Vodušek 
Grafična podoba: Gorazd Guštin 

Uprizoritve:

November 2018, Športna dvorana Tabor, Ljubljana
December 2018, Švicarija, Ljubljana
April 2019, Darkcity-Raum 8, Celovec
Maj 2019, Pocket teater Studio

bottom of page